Én-dags arrangementer

Klassiske Hatha Yoga stillinger

Tre en halv times klasse med vægt på klassisk hatha yogasana, så som hovedstand (Shirshasana), ploven (Halasana) og kobra stilling (Bhujangasana).

Workshoppen starter med Surya Namaskar, der vækker og varmer kroppen op, vi laver solhilsen langsomt og med fokus på chakra’ne. De klassiske stillinger udføres i et roligt og opmærksomt tempo og vi bliver i hver stillinger i 3-5 minutter – for bedre at kunne bevidstgøre og vække kroppens chakra.
Vi arbejder med kølende åndedrætsøvelser, som Brahmari og bruger Nadi Shodana, til at forstærke effekten af de fysiske stillinger.I Yoga Nidra bevidstgør vi de forskellige dele af kroppen og arbejder med forskellige visualiseringer (dharana) af chakra’ne, som er med til at harmonisere vækkelsen af energien (prana) og oplevelsen af den.
Klassen rundes af med meditation, hvor vi fordyber os i opleven og væren.

Du behøver ikke at have gået til yoga hos os før, for at kunne deltage på workshoppen. Du skal blot være i god fysisk form og have en regelmæssig asana praksis. Det er også godt hvis du er bekendt med chakra’ne og kan sidde i meditationsstilling i 20 – 25 minutter.

Øjenøvelser & koncentration

Øjnene er bygget til at se langt og når vi ser ud over horisonten eller objekter på længere afstand, slapper øjet af. Når øjnene skal fokusere på ting tættere på, bruges øjenmusklerne til at stille skarpt og over længere tid, vil øjets muskler blive anspændte. Dette vil påvirke resten af ansigtet, kroppen og vores mentale tilstand.

Desværre bruger vi mere og mere tid foran skærme, kigger på ting tæt på, bor i byer og opholder os i rum, hvor synsfeltet er afgrænset og vi ikke kan se langt.
Dette er med til at fremme en anspændt tilstand – ikke kun i øjnene, men i hele kroppen, såvel som sindet.

På workshoppen arbejder vi med forskellige bevægelsesøvelser for øjnene, der er med til at aktivere og træne øjets muskler og synet generelt. Vi laver lette små spændingsfrigørende yogastillinger og arbejder med Ashwini og Vajroli Mudra, som er med til at slippe spændinger i underlivet. Vi arbejder med forskellige koncentrationsteknikker, som Nasikagra Drishti (koncentration på næsetippen), Shambhavi Mudra (på øjenbrynscenteret) og Jyoti Tratak (koncentration på flammen fra et lys), der er med til at afspænde øjnene, sindet og fremme en mere fokuseret, koncentreret og afspændt tilstand. Desuden laver vi Nadi Shodana, Yoga Nidra med vægt på visualiseringsøvelser og slutter klassen af med en vejledt meditation.

Klassen er åben for alle og du behøver ikke at have lavet yoga før, for at kunne være med.

Introduktion til Tantrisk yoga og filosofi

Yoga og meditationslærer Carsten Crone Caroc gæster med en spændende og unik workshop, hvor han præsenterer en praktisk anvendelig tilgang til at arbejde med sin spirituelle og personlige udviklng, som passer til et almindelig liv med arbejde og familie.

Workshoppen er en let og forståelig indføring i grundlæggende meditationsteknikker fra den oprindelige Tantriske yogatradition, samt en praktisk indføring i den filosofiske baggrund. Den filosofiske orientering giver dig en klar forståelse for, hvordan meditationerne virker og hvor det er meningen, at de skal føre dig hen.

Meditationerne du lærer er enkle og kraftfulde metoder til fordybelse og erkendelse, udvidelse af bevidstheden, stimulering og harmonisering af kroppens energier og healing af uforløste følelser.

I den teoretiske del vil du bl.a. få svar på følgende spørgsmål:
Hvorfor yoga?
Hvordan virker det?
Hvordan kan jeg bruge det i min hverdag?
Hvad er målet med yoga og meditation set fra et traditionelt Tantrisk synspunkt?

Vi berører centrale begreber som Prana (energi), Cit (bevidsthed), Bodha (opvågning), Moksha (frigørelse) og mange andre spændende emner, på en let forståeligt og praktisk anvendelig måde.

Ved at bruge meditationsteknikker derhjemme, i små pauser i løbet af din dagligdag, får du et kraftfuldt værktøj til centrering, harmonisering og genopladning midt i hverdagen.

Carsten har mere end 20 års erfaring med yoga og meditation. Han er uddannet yoga og meditationslærer fra Skandinavisk Yoga og Meditationsskole (1998-2004) og underviser til dagligt på skolens afdeling i København. 
Efter uddannelsen har Carsten fortsat sin udforskning af meditation og yoga i mange afskygninger. Han har bl.a. foretaget et dybdegående studie i Vipassana meditation og Theravada Buddhisme og deltaget på meditations retreater i Indien og Skandinavien. 
I de senere år har han koncentreret sig om studier i den Tantriske yoga, hvor han har sin grundlæggende træning og hvor han føler sig mest hjemme.

Carsten bor med sin kone og to døtre på Nørrebro i København. Han arbejder desuden som billedkunstner og er uddannet fra kunstakademiet i København.
Du kan se Carstens malerier og læse mere om ham på hans hjemmeside.

Puja & arati

Invokation og sange fra Naga traditionen.

Vær med til vores aften ceremoni, hvor vi ærer og viser respekt til Moder Natur og nogle af hendes mange kvaliteter.

Ved at ofre hende de fem elementer, i form af; mad, blomster, røgelse, vand og væsker, lys og ild, luft, mantra og lyde, påkalder vi hendes opmærksomhed og forsøger at vække hendes forskellige personligheder og kræfter til live. For at bede hende om en lille tjeneste, velsignelse eller lidt magi i vores liv.
Vi chanter forskellige mantra, shloka og stotram og slutter af med en lille satsang, te og lidt sødt (prasad).

Du skal ikke rigtig lave noget, men bare sidde med og se på. Kom gerne med et åbent sind og hjerte, du behøver ikke at have kommet her tidligere eller lave andre former for yoga, for at være med. Regn med at skulle medbringe en håndfuld blomster.

Prøvetime

Er du i tvivl om vores yogakurser er noget for dig og om det vi underviser i, er det du egentlig søger ?
Så har du mulighed for at være med på en gratis yogaklasse og få din egen oplevelse af vores undervisning.

Til prøvetimerne laver vi enkle fysiske yogastillinger, en åndedrætsøvelse, Yoga Nidra dybdeafspænding og en simpel åndedrætsmeditation. Vi snakker lidt om yoga, undervisningen, kurserne og der er tid til eventuelle spørgsmål.

Klassen svarer nogenlunde til, hvad vi underviser i første gang på vores grundkurser. Det giver dig en god fornemmelse af hvordan og hvad vi underviser i og du kan bedre selv tage stilling til, om det er noget du vil fortsætte med på et kursus.

Du behøver ikke at tilmelde dig, du møder bare op. Det er efter først til mølle princippet, så kom gerne 5 – 10 minutter før, så har du større sandsynlighed for at få plads.

Lad vær med at spise et større måltid et par timer inden du kommer og medbring behageligt løstsiddende tøj, der er garderobe, hvor du kan klæde om. I yogarummet findes madrasser, tæpper og alt hvad du har behov for at lave yoga.

Aktuelle workshops

WORKSHOPS

Shankprakshalana

Tarmskylning

Shankhaprakshalana er en blid og effektiv udrensningsprocess, hvor du skyller maven og tarmkanalen med varmt saltvand, og renser hele tarmsystemet igennem.
Det udskiller affaldsstoffer, bringer kroppens syreniveau i balance og giver flere af de indre organer et tiltrængt hvil. Tarmskylningen afspænder og balancerer samtidig nervesystemet og giver kroppen mulighed for bedre at vende tilbage til sin naturlige rytme igen.

Dine sanser skærpes, dit sind bliver klarere og du vil opleve dig selv og dine omgivelser med større følsomhed, mere energi og overskud. Du bliver mere bevidst og klar over hvad du behøver og har godt af.

Shankprakshalana - tarmskylning - er en klassisk yoga detox - udrensning - som vi underviser i på vores yoga workshops på Padma yogaskole i Roskilde

Efter tarmskylning vil du tydeligere opleve, hvordan mad påvirker dig, og du kan i højere grad spise ud fra din følelse af, hvad du har brug for end ud fra gamle uhensigtsmæssige vaner eller hvad der er på mode.
Tarmskylningen kan være en god begyndelse til at forandre ubevidste mad mønstre og giver inspiration til et liv med større følsomhed og balance.

Du behøver ikke at praktisere yoga, eller have gået hos os tidligere, for at lave tarmskylning.

Processen

Dagen før tarmskylningen skal du faste fra kl. 14. Altså ingen aftensmad, men du kan drikke, som du plejer – dog ikke mælk, alkohol eller sukkerholdige drikke.

Tarmskylningen begynder om morgenen på fastende mave. Du drikker et glas med varmt, fysiologisk saltvand. Så udføres fem fysiske yogastillinger, som åbner op til og masserer tarmkanalen, hvilket får vandet til at løbe lettere igennem. Så et nyt glas med saltvand og en omgang med øvelser. Dette gentages ca. 6 gange, indtil der er opbygget et tilstrækkeligt tryk, som gør at du skal på toilettet.
Saltindholdet i vandet gør, at det ikke bliver optaget i blodet og udskilt gennem urinen, men udskilles gennem tarmen.

Forløbet fortsætter med at drikke ét glas saltvand, lave de fem øvelser og gå på toilettet.

Dette fortsætter indtil det vand, der kommer ud, er helt klart, hvilket det sædvanligvis er efter 16-20 glas. Når vandet, der kommer igennem, er klart og du har skyllet tarmsystemet helt igennem, er du klar til at skylle mave. Her drikker du ca. 2 liter lunkent saltvand og kaster det op igen, derefter laver du neti – skyller næse.

Derefter hviler du i 45 – 60 minutter. Dette er en meget speciel hvile og giver en dyb afslapning, da kroppen intet har at fordøje og der ikke er nogle stimulanser, der påvirker nervesystemet.

Efter du har hvilet, får du et letfordøjeligt måltid mad, lavet af ris og moong dahl (linser) med ghee (klaret smør). Dette måltid aktiverer og smører tarmen på en mild måde og sørger for at en sund tarmflora genopbygges. Det er godt at spise rigeligt, for så kommer fordøjelsen lettere i gang igen. Under måltidet vil der være vejledning om den efterfølgende diæt.

I fire timer efter dette måltid er det vigtigt ikke at drikke noget. Maden skal nå at forlade mavesækken inden man drikker, ellers risikerer man at maden bevæger sig for hurtigt gennem tarmen. Det gør det sværere at fordøje maden og man får ikke smurt tarmen. Man kan være tørstig, men det hjælper faktisk ikke at drikke. Derimod kan det hjælpe at skylle munden, børste tænderne og skrabe tungen.
Når du efter fire timer drikker igen skal det være behageligt lunkent vand. Kog vandet inden og lad det køle af. Drik ikke noget koldt vand samme dag som tarmskylningen, det er ubehageligt for maven, som er mere følsom end sædvanlig.
Du kan spise aftensmad samme dag som tarmskylningen, dog mindst 4 timer efter det første måltid.

Tag den med ro resten af dagen. Det er almindeligt at man er træt samme dag, som man har lavet tarmskylningen og måske et par dage til. Men man kan også føle sig frisk og fuld af energi. Det kan være en god ide at gå en tur og få noget frisk luft, men sørg for at du har nok med tøj på så du ikke bliver kold. Undgå helst at sove i løbet af eftermiddagen, det er bedre at gå tidligt i seng om aftenen.

Under tarmskylningen er det normalt at gennemgå svingende humørtilstande, fra opstemthed og inspiration til træghed og træthed. Det er derfor bedst at lave tarmskylning i en gruppe, under kyndig vejledning af nogen, der selv har erfaring med og kender til shankprakshalana.
Det er en rigtig dårlig ide at lave tarmskylning på egen hånd.

Efter selve udrensningen, følger en simpel sattvisk og skånsom diæt i mindst 10 dage.

Forløb

Tarmskylning
Maveskylning
Næseskylning
45-60 Minutters hvile
Sattvisk måltid mad

Medbring

Tag behageligt blødt varmt tøj med, som du let kan bevæge dig i og nogle varme sokker. Det er vigtigt at du ikke bliver kold under tarmskylningen.
Vi sørger for at forberede vand, mad og gør vores bedste for at skabe en hyggelig og positiv atmosfære, hvor du trygt og roligt kan rense ud.
Der er omklædnings muligheder, i yogarummet findes der madrasser, tæpper og hvad du ellers har brug for.

Diæten

Efter udrensningen holdes en skånsom diæt i ti dage, hvor du helt undgår: kød, fisk og æg. Alle former for mælke-produkter, frugt, råkost, sukker, honning, stærke krydderier. Du undlader at spise rå grøntsager og frugt, al maden skal dampes eller koges og du undgår substanser, som stimulerer nervesystemet, som kaffe, te, cola, kakao, alkohol og tobak.

Hvis du vil have den fulde effekt af tarmskylningen, skal du afholde dig helt fra kød, fisk, fugl og æg i yderligere 30 dage.

Læs mere om diæten
Tarmskylning er en klassisk yoga udrensning - detox - som vi underviser i på vores yoga workshops på Padma yogaskole i Roskilde

Shatkarma

Indenfor hatha yoga findes der, udover de mere kendte discipliner, som asana og pranayama, en samling renselsesøvelser også kaldet Shatkarma Kriya.

Shat-karma betyder seks handlinger eller processer. Disse seks grupper af øvelser, er processer, der hver på sin måde, renser ud – nogle udvendigt og andre indvendigt. De er med til at fjerne blokeringer i kroppen og opløse det, der slører sindet, hvilket en med til at fremme en klar, let og lys tilstand.

धौतिर्बस्तिस्तथा नेतिस्त्राटकं नौलिकं तथा ।
कपाल-भातिश्छैतानि षहट-कर्माणि परछक्ष्हते ॥

dhautirbastistathā netistrāṭakaṃ naulikaṃ tathā |
kapāla-bhātiśchaitāni ṣhaṭ-karmāṇi prachakṣhate ||

Dhauti, basti, neti, trataka, nauli og kapalabhati,
er kendt som de seks handlinger.

HATHA YOGA PRADIPIKA II-22

Shatkarma - Hatha yoga pradipika

De seks kriya’er er; Neti, Dhauti, Basti, Tratak, Nauli og Kapalabhati.
Neti (næseskylning) og Trataka (koncentration på et punkt) er teknikker, som vi underviser i på vores grundkurser. Nauli (rotation af mellemgulvsmusklerne) og Kapalabhati (rensning af panden/den frontale den af kraniet) er øvelser, som vi fra gang til anden, tager med i kursusforløbene for øvede elever. Basti og Dhauti er mere omfattende processer, hvoraf vi underviser i én af dem; Varisara Dhauti – bedre kendt som Shankprakshalana.